AKTUÁLNĚ: Proč je potřeba zrušit kojenecké ústavy (tzv. „kojeňáky“)? V novém videu to vysvětlujeme společně s dalšími odborníky

Zveřejněno Tisková zpráva

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček a jeho zástupce Vít Alexander Schorm se dohodli, že od prvního února bude zástupce ombudsmana zaštiťovat především agendy s lidskoprávním přesahem

Ombudsman i jeho zástupce chtějí úřad připravit na možné přijetí dalších lidskoprávních kompetencí. Veřejný ochránce práv už nyní řeší řadu otázek spojených lidskými právy nebo právy dětí. Česká republika se připravuje na zřízení funkce dětského ombudsmana a nezávislé instituce na ochranu lidských práv (NHRI). Obojí u nás – na rozdíl od většiny evropských zemí – totiž dosud chybí.

„Věřím, že zákonodárci působnost dětského ombudsmana a národní lidskoprávní instituce svěří právě nám. Proto jsme se s panem zástupcem rozhodli na tento mandát připravovat,“ objasnil ombudsman Stanislav Křeček, jak zvolili oblasti, které bude mít od února na starosti jeho zástupce.

„Cením si výborné spolupráce s panem zástupcem i toho, jak rychle se dokázal zapojit do chodu úřadu,“ dodal ombudsman a vysvětlil, že mu ze své působnosti svěřil právě oblasti nejvíc spojené s ochranou lidských práv a dětskou problematikou. Na těch oba spolupracují už od příchodu zástupce vloni v listopadu. Kromě ochrany práv dětí, lidí omezených na svobodě nebo těch se zdravotním postižením bude mít zástupce ombudsmana v gesci také například vězeňství, práva cizinců nebo školství.

„Těším se na výzvy, které tato další etapa naší spolupráce přinese. Věřím, že společně s panem ombudsmanem a dalšími kolegy budeme nadále naplňovat nejen poslání veřejného ochránce práv pomáhat lidem, ale bude se nám také dařit prosazovat společensky důležité systémové změny,“ uvedl ke svému dalšímu zapojení zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

Veřejný ochránce práv je odpovědný za fungování své instituce. Podle zákona může ombudsman pověřit svého zástupce výkonem části své působnosti. Zástupce zároveň zastupuje ombudsmana v době jeho nepřítomnosti.

Vytisknout

Zpět na aktuality